You are here:

Дефиле на младото вино 2013


 Дефиле на младото вино 2013  

Заповядайте на „Дефиле на младото вино” 22- 24 ноември в Стария град на Пловдив!

В уютната атмосфера на възрожденските къщи ценителите на виното могат да се насладят на достойнствата на традиционната българска напитка, която още от древността прославя плодородните ни земи и майсторите-винари.
Стартирало като двудневен празник, с 16 участника през 2009, в 6 възрожденски къщи, събитието изключително бързо добива популярност. Само три години по-късно, през 2012г., вече 25 винарски изби от цялата страна представят продукцията си в 8 къщи и 2 ресторанта в Стария град. За четири години „Дефиле на младото вино” се разрастна до седемдневен фестивал, като винопроизводителите представят продукцията си в уникален за света формат. По официални данни над 8000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година.

Друг акцент, който прави събитието изключително са „Дните на младото вино”, съпътстваща културна програма с концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. От понеделник до четвъртък в централни места на града се организират културни събития на свързана с виното тематика. През цялата последна седмица на ноември, танцьорите показват древни ритуали и танци, художниците и фотографите организират изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, а музикантите се вдъхновяват от неговата сила.
Като допълнителни събития са „Вечерите на младото вино” – вечери с известни готвачи, в знакови пловдивски ресторанти, в рамките на които се дегустират комбинации от храна и вино.Организира се съпътстваща образователна програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.

„Вечер на майсторите на виното”, е специално организирано събитие , на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина. Най-високата награда е „Златен рицарски граал”. Съществуват и „Награди на посетителите”, които се определят въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал попълва за бяло, червено и вино розе.
     Съвета по туризъм – Пловдив организира „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с Община Пловдив, Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари, Европейския рицарски орден, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.

За контакти:e-mail tourismplovdiv@abv.bg ; facebook: Фестивал Дефиле на младото вино;
тел.0888 909 960 Боряна Тенгулова/ организационен секретар/               

Фестивал „Дефиле на младото вино” е запазена търговска марка, регистрирана от Съвета по туризъм на град Пловдив, за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последната седмица на  м. ноември в  Стария град на Пловдив.
Съвета по туризъм – Пловдив организира „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с Община Пловдив, Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари, Европейския рицарски орден, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и  институциите свързани с културата и изкуството в града.
Основната идея на Фестивала е превръщането му в част от събитията, насочени към реализирането на националната стратегия за виното и създаването на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от цялата страна  и чужбина в Стария град. Тогава производителите на вино представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Дегустациите са съпроводени с културни събития,  лекции, посветени на виното, актуална информация за производителите на вино и др., които комбинирано с компактното включване на десетки локации и масирано комунициране превръщат събитието във важен акцент за Пловдив. Събитието завършва с „Вечер на майсторите на виното”, на която се връчват наградите на професионалното жури и публиката на най-добрите млади вина. Дегустациите на младото вино са част от винената култура и възможност за производителите да рекламират и продават своята продукция.
Локациите, в които се дегустира вино, са къщи и открити площи в Стария град. Винопроизводителите са  разположени както вътре в къщите, така и в шатри на дворните пространства, с осигурени отоплителни тела. Всеки винопроизводител организира своето представяне на място, брандиране и др
Производителите на колбаси, сирена, хляб и минерална вода,  използват активно събитието, за да рекламират своите продукти. В специални павилиони на Лапидариума в Стария град, своя продукция предлагат ресторантьори.
Със стартиране на подготовката се  създава Организационен комитет, от представители на Съвета по туризъм – Пловдив, Община Пловдив, Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари и Европейския рицарски орден.Две седмици преди началото на Фестивала се организира среща на всички регистрирани участници, на която се  представят новостите и обстойно се изяснява регламента.
Част от фестивала са Дните  на младото вино” – съпътстваща културна програма с концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. От понеделник до четвъртък на централни места в града се организират културни събития на свързана с виното тематика. През цялата последна седмица на ноември, художниците и фотографите имат възможност да организират пленери и изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, танцьорите показват древни ритуали и танци, посветени на виното, а музикантите  се вдъхновяват от неговата сила.
Като допълнителни събития са „Вечерите на младото вино”  – вечери с известни готвачи, в знакови пловдивски ресторанти, в рамките на които се дегустират комбинации от храна и вино съчетани с кратка лекция по темата.
Организира се съпътстваща образователна програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.
Откриването на „Дефиле на младото вино” започва в петък с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”, мимове, хора на кокили и жонгльори, както и танцьори, разположени по главната улица по пътя към Римския стадион, които приканват хората и раздават брошури за събитието.
Множеството от граждани и гости на града се придвижват до  сцената на Лапидариума в Стария град. Следва интересна танцово-музикална програма с участието на атрактивни артисти и приветствия на официалните гости на събитието.  Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на „Бъчва на младото вино”, първата бъчва с  вино от т.г. на миналогодишен носител на златно отличие. Рицари от „Европейския рицарски орден на виното” повеждат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили майсторите на виното.
            „Вечер на майсторите на виното”, е специално организирано събитие , на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни млади вина от настоящата реколта.  Всеки производител има право да участва с максимум общо до 4 проби.  Дегустацията се провежда в следните категории сухи вина: млади вина в завършен търговски вид: бели и розови сухи вина/ червени сухи вина. Младите вина, които ще се дистрибутират на пазара преди края на годината,  следва да бъдат представени в напълно завършен търговски вид, с посочено количество на партидата. Втората категория е млади вина за отлежаване: бели и розови сухи вина/червени сухи вина.Тук пробите могат да бъдат представени с работен етикет, на който да са отразени сорт, количество партида, средно алкохолно съдържание. Наградените вина получават специалните отличия на Европейския Рицарски Орден на Виното – Консулат България. Най-високата награда е  „Златен рицарски граал”. Цел на дегустацията е популяризиране на младото българско вино и утвърждаването на българското вино като продукт от национално значение.
Съществуват и „Награди на посетителите”, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал попълва отново за бяло, червено и вино розе. Всеки попълнил анкетна карта участва в томбола с награди- бутилка селектирано младо вино.
Разработен е ПР план с основен принцип –  създаване и организиране на медийни изяви, материали, обществени прояви и мероприятия в рамките на фестивала, в един общ съдържателен контекст с цел утвърждаване на събитието в националното обществено пространство. Информират се  големите туроператори, чуждестранни мисии в Пловдив и региона, както и посолствата на чуждите държави у нас.
 По време на тазгодишното издание на фестивала ще се проведе  Третата международна среща на туроператорите в Пловдив. Това дава възможност за международна реклама на събитието.
Медийната комуникация започва още през м. септември, за което е изготвен медиен план и сключени споразумения за медийно партньорство с национални медии. Медийните материали  документират дейностите в рамките на фестивала, като се използват комуникационни канали особено на онези медии, с които се сключват споразумения за медийно партньорство.
Рекламните материали включват 13 транспаранти поставени на ключови места, 5 билборда, 4 обемни четиристенни тела – разположени на централната пешеходна зона, 2000 плакати, 10000 флаери които се раздават от доброволци и атрактивни участници /като мимове, хора на кокили и жонгльори, танцьори/.
Всеки желаещ да се наслади на младо вино може да закупи билет за вход, който се продава пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация, от специално наети за целта продавачи. Към билетите за вход се предоставят карнетки с жетони, като един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани  с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби-участници в празника и тяхната продукция, се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.
„Дефилето на младото вино” се провежда от 2009 г., като посещаемостта му нараства всяка година и по данни от Съвета по туризъм само през миналата 2012 г. е посетено над 8 000 души. Основните  целеви групи на Фестивала са пълнолетни граждани и гости на град Пловдив. Фестивалът заема подобаващо място в събитийния календар на Пловдив и е част от националния туристически календар.