You are here:

Изложба на керамични творби на деца и курсисти на Тони Пранджева грее във фоайето на Дома на културата

Ваятелката на керамиката Тони Пранджева показва в изложба сътвореното от нейните курсисти

Всеки път се вълнувам, когато откриваме изложба или събитие, но днес особено много! С голямо вълнение искам да ви поканя да видите изложбата на моите ученици – деца и възрастни. Всяка творба е различна сама по себе си и е извадена от душата на твореца, който я е създал. Искам да обърна внимание и на нещо интересно в изложбата – голямото пано „Пилето”, което правихме 3 месеца. Децата решиха то бъде дарено за детска градина „Майчина грижа”. Благодаря им, както и на семейството на Божидарка, които ни подкрепиха с красива рамка. Изложбата не е благотворителна, тя е на всички мои ученици – деца и възрастни, които искат да покажат какво могат да творят!”  

С тези думи Тони Пранджева откри изложбата „Деца и курсисти с Тони Пранджева” в Дома на културата „Борис Христов” миналата вечер. В нея са показани само и единствено творби на нейните талантливи ученици – деца и възрастни. Голяма част от тях присъстваха лично, като някои дори бяха прекъснали морската си почивка, за да не пропуснат събитието.

Приветствени думи към Тони Пранджева, участници и гости отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Мислих върху това как да открия изложбата, интересувах се какви са участниците и затова  ми се струва, че е най- подходящ един цитат на Тони по повод откриването на една от първите ѝ самостоятелни изложби, който подкрепям: „Творческият порив се появява, когато идва едно от най-хубавите чувства – любовта! Тя ни дава полет и стимул.” Цял живот всички ние търсим любовта и това не е никак лесно, но още по-ценно е да даваш, да раздаваш любов! Керамиката е трудно изкуство. Ще се убедите с колко любов са правени и колко впечатляващи са произведенията в тази изложба. Поздравявам Тони – едно емблематично име в Занаятчийската камара за това, че предава знанията и занаята си. Поздравявам курсистите за желанието им да творят и да създават толкова красиви неща.  Хубаво е, когато занаятчиите получават признание за труда за съхраняват паметта ни и таланта си, а ние като община ще продължаваме да бъдем медиатор на този процес. На добър час на изложбата“, каза в приветствието си Пламен Панов.

Тони Пранджева е член на Регионална занаятчийска камара – Пловдив, част е от „Авторите от Капана – квартал на творческите индустрии”, занаятчия-обучител е на емблематичната „Улица на занаятите” на Регионална занаятчийска камара ( на ул. „Стръмна” в Стария град). Тя е и един от участниците в проекта „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив” на отдел „Култура, археология и културно наследство” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата. Заедно с още 19 майстори – занаятчии, повече 100 деца месечно имаха възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти.

Изложбата Деца и курсисти с Тони Пранджева” в Дома на културата „Борис Христов” ще продължи до 3 август.