You are here:

Царството на Стрина Пепина

Tака наричат в Стария град ателието на ул. “Стръмна” 3, в което от създаването на “Улица на занаятите” на Трихълмието твори Пепи Ставрева.
„Стремя се всеки открехнал дървената порта на възрожденската къща да вижда не само красотата на художествените тъкани и изработените от мен кукли. Занаятите са ценни сами по себе си, защото чрез тях пренасяме памет през вековете. Ние майсторите сме творци, но и разказвачи на историята и пазители на българския код.“ – казва чаровната майсторка.
В специална тетрадка тя пази посланията на хора на различна възраст, на които е предавала знания за художествените занаяти и част от майсторлъка си. Най-щастлива е, когато в ателието идват деца. Затова се включва и в инициативата на РЗК – Пловдив по проекта „Занаятите – наследство и бъдеще“ и отваря широко вратата на ателието си, за да посрещне подрастващите, които всеки месец създават с нея малки цветни чудеса. Освен съветите как да изберат материала и да сглобят конструкцията на куклата Стрина Пепина им предава своята житейската мъдрост.
Зад всяко изделие от нетъкан текстил „плъсти“, по което тя е майстор, трябват вълна, сапун и силни ръце. „При изработката на куклите материалите са много различни. Няма модел, който да се копира, само техники и сръчност, които се усвояват. Въображението е вашата сила. Не копирайте нито в занаята, нито в живота. Имайте свой почерк!“- съветва Стрина Пепина, най-малките си ученици, с които изработва кукли в тематичните работилници по проекта.
Проектът „Занаятите – наследство и бъдеще“ се финансира по програма „Възстановяване и развитие на частните културни организации“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria
 
[ngg src=”galleries” ids=”4″ display=”pro_mosaic”]