You are here:

Занаятчии от РЗК – Пловдив творят ЗАЕДНО с деца от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив

Да опишеш целта си, е задължителен елемент и изискване по всеки един проект. На нея да трябва да подчиниш дейностите, за да обосновеш и бюджета, за който се бориш. Някъде между редовете се остава емоцията и желанието истински да бъдеш полезен. Всички проекти имат цел, нашите имат душа и кауза. Ние в камарата по – друг начин не можем да работим. При нас винаги е така, водеща е полезността на действията – казва Тони Симидчиева – председател на РЗК – Пловдив. Когато трябваше да вдигнем Камарата на крака преди 10 години, ние получихме безценна подкрепа както от общината, така и от пловдивчани. В наша общност сме си дали  клетва и ние да помагаме за важните неща не само за занаятчиите, но и за общоността. Вярваме в ЗАЕДНОТО. В Пловдив тази дума се превърна в начин на мислене и работа поне за нас. Най – трудно ни беше по времето на Ковид кризата, когато Улицата на занаятите опустя и живеехме само в дигиталния свят. После започнахме да се връщаме към нормалния ритъм на работа и проектът „Училище за занаяти“, подкрепен от Министерство на културата и Община Пловдив ни даде криле да започнем пак да мечтаем, че занаятите имат бъдеще и то минава през очите и ръцете на нашите деца. Когато си здрав, можеш всичко, но в живота не винаги е така. Дадохме си сметка, че нашата социална отговорност е свързана с това да помагаме на различни каузи и на други организации, които работят с деца и за деца. Включихме се в кампанията за набиране на средства за изграждане на Детската клиника в Пловдив. Събрахме средства, но въвличайки в това и подрастващите и техните родители, които работиха в работилниците на нашите занаятчии. Отговорността се възпитава, също като сръчността в занаята.

През пролетта на 2022 година животът ни срещна с Катя Стоилова – директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив. Един фин човек с поетична душа, но със замах и воля да създаде условия и възможности за подкрепа и развитие на децата на над 600 деца със СОП в област Пловдив. Така се роди и идеята в нашите занаятчийски работилници да има занимания в малки групи и за децата, с които работи центъра. Благодарни сме, че Национален фонд „Култура“ подкрепи тази идея и в рамките на проект „ЗАНАЯТИТЕ – НАСЛЕДСТВО И БЪДЕЩЕ“,  по програма „Възстановяване и развитие на частните културни организации“  можем да реализираме работилниците. И най – вече да сбъднем онова, което понякога ни се струва невъзможно на пръв поглед в днешния забързан свят – да създадем по толерантна среда на общуване и да правим нещата с малко повече човечност. Ресурсните учителите и майсторите намериха възможно най – удачния начин да изведат децата от традиционната за тях среда и заедно с тях да изработват занаятчийски изделия. Получи се добър тандем между двата екипа. Творческите работилници са вече  факт. С много пред коледно настроение и сръчност децата твориха в ателиетата по художествени тъкани, художествена керамика- мозайки, дърворезба, пекарство, иконопис, рисувано стъкло,художествена керамика – глина, плъсти, кукли, накити, гайтанджийство и писани яйца, като част от дейността по проекта, свързана с обучението на деца и млади хора в работилници по 18 занаята, които ще се провеждат и през 2023 година – сподели още Тони Симидчиева.

Няма по – голям подарък и за родителите за предстоящата Коледа от това да видят децата си да творят спокойни и усмихнати. За мен самата беше много интересно да работя с тези деца. Учиш се на повече търпение, но получаваш и в замяна обич – казват и майстор Пенка Ставрева, по известна като Стрина Пепина  и майстор Тони Пранджева.

Ние сме готови и с плановете за съвместната ни работа с Ресурсния център и през следващата година. Надяваме се заедно да създадем един добър модел на взаимодействие, които да бъде пример и за другите регионални камари и центрове в страната. Нужно е да бъдат създадени и развивани нови възможности за междуинституционално сътрудничество, което да подкрепи подрастващите със СОП и по посока на тяхното кариерното ориентиране. – споделя и Албена Халачева- сътрудник в РЗК – Пловдив, човекът, които ежедневно работи за развитието на организацията на местните занаятчии от Пловдив и региона.

В РЗК – Пловдив вярват, че изкуството е не само начин на изразяване на творческите потребности и таланти, но има заряда и силата да приобщава дори когато езикът на общността е различен от твоя роден. Затова през пролетта предстои да организираме и работилници за деца, които са дошли в нашия град от Украйна. Вече имаме и заявки от начални и средни училища, които искат да се включат в нашите обучения. Надявам се, че най- хубавото предстои не само по Коледа, но и през следващите 365 дни.

В рамките на проекта „ЗАНАЯТИТЕ – НАСЛЕДСТВО И БЪДЕЩЕ“, Регионална занаятчийска камара ще организира изложба на създаденото от децата в рамките на занаятчийските работилници, както и детски панаир като част от Есенния панаир на занаятите.

Проектът „ЗАНАЯТИТЕ – НАСЛЕДСТВО И БЪДЕЩЕ“ на Регионална занаятчийска камара – Пловдив се реализира по “Програма възстановяване и развитие на частните културни организации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.