You are here:

Юбилейна изложба „Скулптура” на Тодор Азманов

УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ, 
 РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
ВИ КАНИ НА
ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА “СКУЛПТУРА” НА 
ТОДОР АЗМАНОВ 
25 ЮЛИ – 25 АВГУСТ 2014 

Изложбата е посветена на скулптура ТОДОР АЗМАНОВ и ще представи произведения от цялостния му творчески път. Авторът е роден през 1929 г. в Копривщица. Живее и работи в Пловдив. Член е на Съюза на българските художници – Пловдивската група.

Произведенията му са предимно портретни скулптури в реалистичен и абстрактен стил. Изложени са в редица художествени галерии и музеи, сред които Етнографския музей и Музея на Национално-освободителното движение в Пловдив, Националната галерия в Алжир, посолството на Алжир в София и са част от частни колекции в Белгия, Холандия, Израел, Гърция, Швейцария и Германия.

Той е основател на Школа за скулптура в гр. Алжир (1975 г.), където прави първата скулптурна изложба в историята на мюсюлманската държава. Почетен член на Съюза на алжирските художници.

Автор е на поредица от над 10 портрети на Възрожденската стена в гр. Смолян, кв. Устово.Проектът е по инициатива на местните жители, в памет на видни личности от региона, живели в епохата на Българското възраждане.

Има редица самостоятелни и колективни изложби на национално и международно равнище в България, Алжир и Белгия.

Неговата скулптура „Изток-Запад. Една Европа” (копие от която ще е представено на изложбата) е част от постоянната художествена колекция на Европейския парламент.
Изложбата ще е открита до 25 август 2014г.