You are here:

ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ

Вълнение, креативност и отношение към детайла и паметта, откриваме зад кулисите на творческия процес при подготовката на изложбата „ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ”, посветена на традицията на забраждането и символите на забрадката като част от аксесоара и украсата на българската женска носия. Неин куратор е майстор Стоян Маринов Стоянов от РЗК- Пловдив.
Майстор Елена Драмова, с която делят едно ателие, а сега е и до него на снимачната площадка казва, че Стоян е енциклопедия, когато стане въпрос за тънкостите на изработката на традиционни костюми и накитите от мъниста. Той владее общо пет занаята. Изкуството на художествени тъкани, везбата и художественото плетиво са негово призвание от петнадесетгодишен. През последните години е събрал над 800 експоната и е проучил историята на забраждането на територията на България и етнографските райони, в които оживее и днес българската диаспора.
Очаквайте скоро, вълнуващия разказ за забраждането, сътворен от майстор Стоян Стоянов и талантливия фотографски екип с подкрепата на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по проект „ЗАНАЯТИТЕ – НАСЛЕДСТВО И БЪДЕЩЕ“, финансиран по програма „Възстановяване и развитие на частните културни организации“.