You are here:

Великденският панаир Орешак 2014-празник за очите и душата


Великденският  панаир   Орешак 2014 
празник  за  очите и душата
  На 19 и 20 Април 2014г. в Орешак  ще  се  проведе  за XVI  път традиционния Великденски панаир.

  Организатори на събитието са Община Троян и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата.
  На 19 Април 2014г. / събота / в  11.00 часа ще бъде  открита   новата експозиция на изложението с обща  изложба по керамика  „ Магията на глината”.
  В парка на Националното изложение ученици от националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” гр. Троян , ще демонстрират восъчна техника за изписване на великденски яйца.

  Художник-керамика Марияна Личева  ще ни разкрие още от тайните на тази пъстра традиция.  Всеки, който желае ще може да участва и да изпише  сам своето великденско яйце.
  Два дни майстори на различни занаяти ще демонстрират пред гостите на изложението своите умения. В ателиетата  по грънчарство, тъкачество и дърворезба посетителите на Изложението ще имат  възможност    да изработят  нещо самобитно и оригинално – докосвайки се непосредствено  да  духа на местната  традиция.
  В Националното изложение е организиран  голям  базар  на предмети на народните художествени занаяти.
  На Великден (20 април 2014г.) за втора поредна година „Хлебопроизводство и сладкарство” гр. Троян, в чест на славното Христово Възкресение, ще  почерпи   гостите на Изложението с най-дългия и най-вкусния великденски козунак.
За доброто  настроение на  всички, Фолклорен ансамбъл „Здравец” ще изнесе празничен концерт.
  Посещението на Троянския манастир, по повод един от най-големите християнски празници Възкресение Христово заедно с  възможността   да  се докоснем до един друг феномен-народните художествени занаяти , превръщат  Великденския панаир в  истински празник за очите и душата.

Иван Чакъров