You are here:

„Уикенд на занаятите” – БоровецБоровец посреща с гигантска двуметрова лъжица и традиционни занаяти
Тридневният празник в курорта ще предложи още театър на открито
и концерт на Николай Славеев
Истински празник на традиционните занаяти и много изненади, свързани с традициите на България, ще предложи на гостите си курорта Боровец в „Уикенда на занаятите и изкуствата”, който ще се проведе от 19 до 21 юли /петък-неделя/.
Събитието, организирано от Съюза на хотелиерите в Боровец и с подкрепата на община Самоков, е част от културния календар на комплекса.
По покана на организаторите по време на тридневния празник там ще може да се види гигантска двуметрова лъжица, както и демонстрации на традиционни занаяти, театър на открито и фолклорни концерти. Майстори-занаятчии от цялата страна ще разкрият тайните на плъстенето на вълна, направата на керамични съдове, дантела и бродерия в специални работилници, където всеки ще може да опита сръчността си. Един от „гвоздеите” на съботната вечер ще е концертът на прочутия фолклорен изпълнител Николай Славеев, ще има и надиграване на самодейни фолклорни състави от цялата страна.
Статуята на лъжицата е изработена от скулптора Павел Койчев специално за инициативата „Пазител на традициите”, организирана от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7. Призовете за фолклор, занаяти, кулинария, изкуство, селище, личност и организация в тазгодишната кампания ще бъдат връчени на 11 ноември.
От екипа на А.Р.И.З.-7 са приготвили и вкусни изненади за гостите – шест погачи, които ще може да опита всеки, и късметчета с прочути български поговорки.
В специално направени шатри майсторите от Националната занаятчийска камара и занаятчии от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 ще покажат изложба-базар на традиционни български занаяти. В работилница “Седянка” гостите ще могат да видят плъстене на вълна, техники за шиене на дантела, българска бродерия и демонстрации на калоферска дантела с майстори Емилия Начева, Тоня Григорова и Ани Йовева.
В петък майстор-занаятчията на А.Р.И.З.-7 Мариета Недкова, носител на наградата „Пазител на традициите”2011, ще учи мераклиите как се плъсти вълна. Майстор-грънчарят Димитър Терзиев ще покаже как се изработват керамични изделия на автентично грънчарско колело.
Един от специалните гости на празника е майсторът-фотограф Алберто Стайков, който ще ръководи работилницата „Фотография за всички” в събота в хотел „Ела”, а в трите дни на събитието пак там ще може да се види и изложбата му „Метаморфози”. Тя съдържа девет фотографии, девет тактилни карти, предназначени специално за незрящи хора, и един видео материал.
В хотел „Самоков” пък ще може да се види пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите” с 21 фотографии, изобразяващи фолклорни празници, обичаи и традиции.
Вечерта на 19 юли е отредена за театралната постановка на открито „Сводници” от Иво Сиромахов, която е дело на младежка театрална студия към Читалище – паметник “Отец Паисий”, гр. Самоков.

 

Уважаеми майстори-занаятчии,

С настоящото писмо ви информираме за първата по рода си съвместна инициатива, постигната с цената на продължителни преговори от страна на Председателя на НЗК и  хотелиерите от курорт Боровец. Усилията, които полагат хотелиерите са да се развие и летния сезон в курорта с много и разнообразни културни събития и спортни мероприятия. Ние пък се стремим да създадем условия за показване и успешно реализиране на нашите членове.
В тази връзка ви каним да вземете участие в „Уикенд на занаятите”  /изложба-базар/ от 19 до 21 юли включително от името на Сдружението на хотелиерите в курортен комплекс Боровец, и по-конкретно на изпълнителният директор на Еврохотелс АД и мениджър на хотел „Ела” г-н Маргарит Цонев, и Национална занаятчийска камара. Мястото, определено за занаятчиите е общинският паркинг срещу хотел „Айсберг” преди лифта. Организаторите осигуряват охрана, осветление и нощувки на преференциални цени – 10 лв на легло. Очаквайте  допълнителна информация за събитието след като се уточни броят на участниците и занаятите, които ще се представят.
Местата са ограничени, поради това Ви молим най-късно до 20 юни да заявите вашето участие на електронната поща zanaiati_sf@nzk-bg.org; zanaiati_sf@abv.bgили на телефоните на РЗК-София- 02 981 31 02 и 02 981 31 09.
В предложения по-долу линк към сайта на курортния комплекс Боровец, можете да се запознаете с културната програма за летния сезон. http://www.borovets-bg.com/bg/news/#weekend
Желаем ви успешен ден и очакваме вашето потвърждение за участие!