You are here:

Спаска Георгакева се включва в проект „Занаятите – наследство и бъдеще“

На най-стръмната улица в Стария град на Пловдив можеш да откриеш най-много красота, сътворена от сръчните ръце на майсторите занаятчии от РЗК – Пловдив. Всеки от тях има своя история по пътя си към майсторството в художествените занаяти, свой стил и свое верую как и защо трябва да предава знанията и опита си на по-младите. В приключението на пловдивската камара да обучава деца в рамките на проект „Занаятите – наследство и бъдеще“ се включва и майстор Спаска Георгакева.
Ателието на родопчанката по един от най-старите запазени автентични занаяти – плъстенето – е изпълнено с цвят и позитивизъм. За нея занаятът е осъзнат творчески избор и лично предизвикателство, които я отвеждат на обучения и фестивали в Европа и Азия. Всичко, свързано с производството, обработването и багренето на коприната, научава в Китай.
„Красотата от вълна и коприна се създава бавно. Трябват естествени висококачествени материали, вода и сапун, но изяществото се крие в детайла“ – споделя майсторката с подрастващите. И им предава уроците, които е научила от своите учители и личен опит, затова как нишка по нишка се създава ръчно изработено, изпипано до съвършенство уникално изделие от кашмир, вълна от бейби камила и алпака, от як и Чубут.
Проектът „Занаятите – наследство и бъдеще“ се реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria