You are here:

ПРАЗНИКА НА ЧЕРЕШАТА 21-22 юни 2013 г. – Кюстендил


Празник на черешата

21-22 юни 2013 г.
Два поредни дни от месец юни се посвещават на “Празника на черешата”, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България.
Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр.Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.
Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.

Първият етап преминава под надслов – „Черешата в занаятите”. Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.
Паралелно с това се провежда фолклорния празник “Черешчица род родила”. В богата художествена програма състави, танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор.
Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона.Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод – подреждат се и майсторски изплетени вешала.
В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение – кървинг изкуство, както и красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят.
Всяка година партньор на Общинате е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Директор на института е проф. д-р Димитър Домозетов, председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.
Двудневните черешови празненства завършват с богата художествена програма.
Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат.
Всяка година заедно с наградите от конкурса се връчват и престижните награди “Златен печат” на Община Кюстендил на институциите, които са взели най-активно участие в миналогодишните издания на традиционните кюстендилски празници.

ЗА ДА ИЗТЕГЛИТЕ ПРОГРАМА И ЗАЯВКА ЗА ПРАЗНИКА НА ЧЕРЕШАТА НАТИСНЕТЕ ТУК