You are here:

Покана от РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

Уважаеми приятели,
Регионален етнографски музей – Пловдив организира работилница за писане на яйца по стара восъчна технология, характерна за Ихтиманско, Самоковско, Костенец и Етрополе, където белите яйца се рисуват с черен восък и фигурите се запълват с различни цветове.
Имаме удоволствието да Ви поканим на 6 април 2014 г. (неделя) от 10.00 до 16.00 ч. в двора на музея, където майсторката на писани яйца Велина Минева от Ихтиман ще ни покаже традиционни техники за украса на великденски яйца. Тя е специалист в изписването на цветни рисунки и символи с оцветен восък върху бели яйца.
От древни времена яйцето е носител на плодородие и нов живот. Великденските яйца символизират Възкресението и прераждащата се природа, защото носят живот, който се възражда от приличащото на камъче яйце. Майсторите влагат много старание и обич при изписването на яйцата. Те ги зареждат с благопожелания в символи и изображения, които съответстват с представите за космическия ред.
Писаните яйца не са за чупене, а за гледане, затова хората казват за някоя мома, че е “гледана като писано яйце”. Тези яйца се подаряват на близки и приятели за Великден с пожелание за късмет и здраве.
Срещу входна такса от 3 лева ще ви осигурим всички необходими материали за тази пъстра работилница – бели яйчица, бои, восък и писалки. Всеки може с помощта на майсторката сам да изпише свое яйчице и да го отнесе в дома си като великденска украса. Технологията на рисуване на бели яйца ще е онагледена с филм. През цялото време в двора ще звучи музика, за да пее сърцето докато твори душата.
Заповядайте и малки, и големи! Тук освен че ще научите за българските традиционни техники, ще усетите емоцията от подготовката на предстоящия празник и ще си тръгнете с нещо, сътворено от собствените Ви ръце.
За заявка:
Лора Христозова – гл. уредник GSM: 0888 78 99 18
Грозделина Георгиева – уредник GSM: 0878 91 42 75
Служ. тел. 032/ 62 63 27; 62 63 28;