You are here:
15

сеп.

Есенен панаир на занаятите в Пловдив – Шевицата, код за памет” 2022

четвъртък, 15 септември 2022 г. от 12:00

до

Стария град, Пловдив

Скъпи приятели на традициите и занаятите, с радост Ви съобщаваме и каним на Есенния панаир на занаятите в Пловдив, който ще се проведе от 15 до 18 септември в Стария град на Пловдив /ул. “Съборна”/.
Събитието се организира от Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив.
🔸 Практикуването на занаяти е сред най-старите човешки дейности, съхранени до днес като израз на човешкия стремеж към красота, творчество и себеизява. В предстоящия Есенен панаир на занаятите, занаятчии от цяла България ще представят и демонстрират своите умения, като и ще предлагат свои майсторски творения.
🔸 Акцент в Есенен панаир на занаятите под название „Шевицата, код за памет” ще бъде народният художествен занаят „Везбарство” , дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ. При везането на български народни шевици се създават високохудожествени творби, плод на труд, търпение и много умения.
🔸 В два последователни дена изявени творци , които продължават и популяризират българските традиции в този красив занаят ще представят еднодневни изложби придружени с презентации. Едната ще бъде насочена както към любители така и за напреднали в занаята и ще се представят спецификите и тънкостите при изработване на български шевици / Компонентите на традиционната българска шевица: ритъм, симетрия и контраст; Подбор, съчетаване и обработка на материалите, използвани при работа; Видове мотиви, предимно геометрични, съчетани със стилизирани флорални мотиви, както и животински и човешки фигури; Цветовете, които са от основно значение за етническото своеобразие на българските народни носии и много други/. Втората презентация ще запознае децата с развитието и традициите на българската шевица с голямото регионално и локално разнообразие, с предназначението и приложението на шевиците, с видовете бодове, използваните характерни цветове, закодираната информация и послание във всяка шевица.
🔸 След всяка презентация в творческа работилница, ще се предостави възможност, на всички желаещи деца, граждани и гости на града да приложат наученото и провокират своите умения при изработване на шевица.
📸 Участвайте във Фото конкурса „Улови занаята”. Ще очакваме Вашите снимки, запечатали момент от везане на шевици. Най-харесаната ще получи награда.
Скоро ще споделим и пълната програма на фестивала.
Ще Ви очакваме.
Есенен панаир на занаятите се осъществява с подкрепата на ХОЛДИНГ КЦМ 2000.
Есенен панаир на занаятите се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г.”

Сподели: