You are here:

Дефиле на младото вино 2014

                    Заповядайте
                           на 
        „Дефиле на младото вино” 
         28 – 30  ноември  2014 в 
           Старинен  Пловдив!

        В неповторимата атмосфера на възрожденските къщи любителите на божествената напитка могат да се насладят на достойнствата на българското младо вино, което още от древността прославя плодородните ни земи и майсторите-винари.
        Дефилето стартира като двудневен празник, с 16 участника през 2009г., в 6 възрожденски къщи. Събитието изключително бързо добива популярност и само четири години по-късно – през 2013г., вече 26 винарски изби от цялата страна представят продукцията си в 9 къщи и 2 ресторанта в Стария град. За пет години „Дефиле на младото вино” се разрасна до седемдневен фестивал, като винопроизводителите представят продукцията си в уникален за света формат. По официални данни над 10 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година. На Лапидариума в Стария град, пловдивски ресторантьори предлагат и производители на храни, предлагат вкусни изкушения за любителите на българската кухня.
       Част от фестивала са „Дните на младото вино” – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като огнени и танцови спектакли, концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. През цялата последна седмица на ноември художниците и фотографите имат възможност да организират пленери и изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, танцьорите показват древни ритуали и танци, посветени на виното, а музикантите се вдъхновяват от неговата сила. Неизменна част от „Дните на младото вино” е образователната програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика. За любителите на гурме кухнята във водещи пловдивски ресторанти се организират „Вечери на младото вино”.
        Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина се обявяват на специално организирано събитие „Вечер на майсторите на виното”. Най-високата награда е „Златен рицарски Граал”. Съществуват и „Награди на посетителите”, които се определят от резултатите в анкетните карти, които всеки дегустирал попълва за бяло, червено и вино розе.
        Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари, „Сол комюникейшънс” ЕООД, ОП „Туризъм” – Пловдив, Фондация „Пловдив 2019”, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

За контакти: tourismplovdiv@abv.bg ; facebook: Фестивал Дефиле на младото вино;
тел.0888 909 960 Боряна Тенгулова /организационен секретар/