You are here:

„Бъдещето на художествените занаяти – мисията е възможна благодарение и на подкрепата на партньорите.”

С тези думи г-жа Тони Симидчиева – председател на РЗК – Пловдив посрещна в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив част от представителите на широката партньорска мрежа на камарата, обединена за изпълнението на проекта „ЗАНАЯТИТЕ – НАСЛЕДСТВО И БЪДЕЩЕ“,  финансиран по „Програма за възстановяване и развитие на частните културни организации“ на Национален фонд „Култура“.

На началната пресконференция по проекта присъстваха г-н Пламен Панов – заместник- кмет по „Култура, археология и туризъм” на Община Пловдив,  г-жа Ирена  Тодорова –изпълнителен директор на Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и майстор Стоян Стоянов – куратор на една от ключовите инициативи по проекта.

„Работата по този проект ни прави изключително щастливи и отговорни като организация, която е ангажирана с опазването на нематериалното културно наследство. Нашата главна и дългосрочна цел винаги е била да запазим занаятите в най-чистия им вид“ – каза още пред медиите председателят на занаятчийската камара в града под тепетата. Тя представи философията на проекта и подчерта, че в Пловдив нещата се случват, защото има подкрепата на местната власт. Целите на проекта са насочени към възстановяване и развитие на РЗК – Пловдив чрез укрепване на организационния капацитет и материалната база, създаване и изпълнение на адекватна и динамична комуникационна  стратегия  и  устойчива и ефективна партньорска мрежа. Ще бъде създаден двуезичен, динамичен сайт на РЗК – Пловдив, както и канали в социалните медии, в които ще бъдат представени 3 филма, клип и 18 видеоматериала за различни занаяти. С подкрепата на Регионалния център за нематериално наследство за Югоизточна Европа към ЮНЕСКО, те ще достигнат до аудитории от специалисти и обществеността в 16 държави от мрежата. Ще бъде надграден опита на РЗК-Пловдив, натрупан през годините за работа  с деца, като се предвижда провеждане на безплатни творчески работилници за над 300 деца. В края на проекта ще бъде представена тяхна изложба, а самите те ще проведат демонстрации на Панаира на занаятите през 2023 година. Ще се проведат три майсторски класа в Карлово и Сопот по калоферска дантела, гравьорство и ножарство. Социално ангажираната кауза на проекта е насочена към интеграцията на деца със СОП, както и емигранти от Украйна. Новото на този проект е, че на база опита и подкрепата на нашите партньори искаме да проведем дискусия за бъдещето на занаятите и необходимата подкрепа от страна на държавата и всички заинтересовани страни и ще проведем проучване и кръгла маса- каза още председателят на РЗК.

Заместник – кметът  Пламен Панов започна изказването си с цитат на г-н Вежди Рашидов от филма, посветена на 100 години от рождението на Начо Културата, който го е впечатлил: „Ако искаш да градиш нация, трябва да пазиш нейните богатства“.

„Занаятчиите са пазители на паметта, традициите и автентичната култура, но в същото време те продължават да пишат история. Последователната политика на община Пловдив в последните 12 години подпомогна създаването на Улица на занаятите, превръщането на Бакалова къща в занаятчийски център, изключително успешното реализиране на проекта за Занаятчийското училище в Стария град, Панаирите на занаятите, които се провеждат 2 пъти годишно. С настоящия проект това продължава да се надгражда. Той е съществена крачка напред, която правим отново заедно. Отново работим ръка за ръка с РЗК и партньорите“, каза още г-н Пламен Панов.

Ръководителят на Регионален  център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО г-жа Ирена Тодорова благодаря на РЗК-Пловдив и Общината, че центърът е част от този проект.

„За нас е важно  да бъдем част от такава инициатива. За първи път виждам цялата палитра от участници да е привлечена в проекта. Ако прибавим и бизнеса, той ще е наистина всеобхватен. Проектът ще премине националните граници и ще стигне до всички партньори от мрежата на ЮНЕСКО.  Важно е да се отбележи, че надскача и традиционната публика и търси отзвук и в други групи – маргинализирани, със СОП и др. Прави впечатление и това, че много млади хора ще се включат, а така през занаятите попадаме в много други контексти“, каза г-жа Ирена Тодорова.

В рамките на пресконференцията беше представена и концепцията за създаването на изложбата „ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ” посветена традицията на забраждането и символите на забрадката.

Проектът „ЗАНАЯТИТЕ – НАСЛЕДСТВО И БЪДЕЩЕ“ на Регионална занаятчийска камара – Пловдив се реализира по “Програма възстановяване и развитие на частните културни организации”, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.